Utazási tippek -Avagy nyaraljunk többször egy évben

Utazási tippek -Avagy nyaraljunk többször egy évben

 

Ami az utazást illeti, mint tudjátok óriási szerelmem, ha tehetném ebből élnék. Számomra az utazás és a gasztronómia, no meg más kultúrák megismerése kéz a kézben jár. Szerintem az utazás az egyik legjobb módja a tudatunk és komfortzónánk tágításának. Legyen szó nyelvtudásról, szociális készségekről, gasztronómiai ismeretekről, az utazás, illetve más gondolkodásmód megismerése (lehet ez akár egy külföldi kolléga is) az egyik legizgalmasabb dolog, amire az ember képes lehet. Igazából még nem tettem le arról, hogy olyan életet alakítsak ki magamnak, amiben ezt még többször megtehetem. Bár az igazat megvallva nem akarok panaszkodni, mert igenis jó párszor kijut belőle, de ez “áldozatokkal” is jár. Amikor az emberek azt látják, hogy valaki x havonta elutazik külföldre, általában a rosszmájú kommentárok ütik fel a fejüket. Nos elmondom én/mi hogy csináljuk, hogyan spórolok pénzt az utazásokra. Először is nem célom okoskodni vagy megváltani a világot a tapasztalataimmal, sőt azzal is tisztában vagyok, hogy van aki sokkal jobban menedzseli ezt nálam, belőlük lesznek a travel bloggerek 😀 . Én csak szeretném elmondani a saját hétköznapi tippjeimet, amivel úgy látom, hogy egy ugyanilyen hétköznapi ember is tud élni, ha nekem bevált, hátha másnak is alapon. Természetesen azt is tudom, hogy mindenki különböző élethelyzetben van, de nem gondolom, hogy nekem tisztem erre kitérni. Úgyhogy jöjjenek a tippek.

 1. VIGYÉL MAGADDAL EBÉDET MUNKÁBA MINDENNAP

  Igen, tudom, hogy ez nagyon sok embernek mumus, persze nekem sincs kedvem mindennap főzni. 🙂 Ha éppen nem tudom rávenni magamat egy hosszú munkanap után, csak szépen emlékeztetem magamat arra, hogy egy hónapban, ha mindennap a kantinban ebédelek, vagy rendelek, nagyon lazán elmegy 20-30 ezer forint. Ez pedig ha hiszitek ha nem, néha akár 4 retúr repjegy ára is lehet. 😉 Ezután kétszer is meggondolom, hogy lustaságból tényleg “el akarom enni” a jegy árát.  A blogon is találtok jó pár olyan receptet amit nagyon hamar eltudtok készíteni, másnapra pedig bedobozolni, sőt akár nagyobb adagot le is tudtok fagyasztani későbbre. Így aztán tényleg nincs kifogás a főzésre. 😉

 2. AZONOSÍTSD, HOGY MI A TE “BŰNÖS ÉLVEZETED”

  Minden reggel egy cappucino munkába menet? Esetleg nem tudsz ellenállni a leárazásoknak? Legyen az bármi, először is ismerd fel és minimalizáld. Szerintem talán ez a legnehezebb mind közül, hiszen akár teljes életmód átalakítással is járhat. Letti vagyok, 28 éves és évekig impulzus vásárló voltam. 😀 Komolyan, irtózatos összegeket költöttem olyan ruhákra, amik nagyon hamar tönkrementek (fast fashion…) vagy már nincsenek meg, hiszen csak hirtelen felindulásból vettem meg. Felismertem, átalakítottam az egész hozzáállásomat úgy összességében az öltözködéssel kapcsolatban. Leginkább a kapszula gardrób és minőség vs. mennyiség gondolkodásmódot adaptáltam a mindennapjaimban és most már értetlenül állok a korábbi ámokfutásaim előtt. Nagyon sokszor eszembe jut, hogy mennyi helyre juthattam volna már el, abból a pénzből. Őszintén szólva semennyire nem hiányzik az az életmód és sokkal boldogabb vagyok attól, hogy azt az összeget utazásra, szuvenírekre vagy egy finom ételre költöm el. Manapság inkább a dizájnos konyhai eszközök jelentenek rám veszélyt. 🙂 

 3. MINIMALIZÁLD A HÉTVÉGI KIRUCCANÁSOKAT

  Igazából ebben én sem vagyok annyira jó, mert bármikor elcsábulok egy jó étterembe és szeretek társasági életet élni. Sajnos egy-egy bulisabb este után néha rácsodálkozok arra, hogy mennyit is költöttem el. Ez ellen úgy védekezem, hogy indulás előtt szépen kiveszem a bankkártyámat a pénztárcámból és csak egy meghatározott összeget viszek magammal, készpénzben. Persze ez sem való mindenkinek, de egy próbát megér.

 4. ÁTGONDOLT BEVÁSÁRLÓ LISTA ÉS ÉTKEZÉS

  Tervezés, tervezés, tervezés. Bevásárló lista írás, heti menü tervezés, maradékok felhasználása. Sok kicsi sokra megy.

   

 5. KÖVESD AZ OLCSÓ UTAZÁSOKAT HIRDETŐ FACEBOOK OLDALAKAT

  Utazómajom, Mindenki utazhat. Mióta ezeket követem, drasztikusan csökkentettük a repjegyekre költött összegeket. Ezek az oldalak elsőként posztolnak Facebookra, ha valamelyik légitársaságnál van bármilyen akció. Ezekre érdemes lecsapni. Én például így vettem retúr jegyet 7000 Ft-ért Stockholmba, 6000 Ft-ért kettőnknek Brüsszelbe. Hihetetlen de igaz.

 6. UTAZZ SZEZONON KÍVÜL

  Sokkal jobban megéri, jegyár szempontjából is, illetve nem kell óriási turista hordákat kerülgetni egy-egy kép kedvéért, a boltok üresek, az éttermek üresek. Van hátulütője is ennek, hiszen sok étterem, látványosság rövidített nyitva tartással operál vagy teljesen be van zárva. Igazából az élményt, ez nem rontja le. Sőt, így valóban el lehet vegyülni a helyiekkel és nem lesz minden képen 10 selfiebotos turista a háttérben. Ráadásul sokszor a belépőjegyek is olcsóbbak ilyenkor.

 7. HA MÁR MEGVAN AZ ÚTI CÉL, TÁJÉKOZÓDJ

  Mint ahogy említettem, mivel nekem az utazás egyben egy gasztronómiai utazás is, ezért elég sok időt töltök azzal, hogy utánanézek milyen éttermek, büfék stb. vannak ahol érdemes enni. Általában Tripadvisort, az utazós csoportokat Facebookon és blogger ajánlásokat szoktam bújni. A Tripadvisorral sajnos már fáztam rá, úgyhogy óvatosan kezelem az ott olvasottakat. Blogger ajánlásokat főleg Pinteresten szoktam keresni. Ha pedig belföldön utazgatunk akkor Niki blogját ajánlom. Ennél jobban, részletesebben szervezett blogot még nem olvastam utazás témában. Külföldi blogok közül pedig inkább azokat keresem fel ilyenkor amelyek gyakorlati tippeket is rejtenek, nem csak szépen szerkesztett képeket. 🙂 Szerintem őket érdemes megnéznetek: Hand luggage only, Local milk. Azt hiszem azt mondanom sem kell, hogy a fűutcákon lévő éttermeket messze elkerülni. 🙂 Az a személyes tapasztalatom, hogy általában az óváros részeken vannak jó éttermek. A legtöbb országban, ahol jelentősen megmaradt a középkori óvárosrész, ezek az éttermek picik és mivel jók, sokan járnak oda, ezért érdemes asztalt foglalni. Ilyen például Nizza, vagy Stockholm.

Remélem, tudtam szolgálni pár hasznos ötlettel. A blogot pedig figyeljétek, mert hamarosan feltöltöm az úti beszámolóimat. Sokkal vagyok elmaradva. 🙂

 

Letti

 Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.